BIOIDENTIČNI HORMONI

O kakšnih hormonih govorimo?
So to hormoni, ki prevladujejo v naši vsakdanji medicini?
Kakšna je razlika med »bioidentičnimi« (BiH) in »ne-bioidentičnimi« (SH) hormoni?
V čem so do sedaj uradno uporabljani hormoni sporni, imajo kakšne stranske učinke?

 

O kakšnih hormonih govorimo?

Danes prihajajo vse bolj v ospredje bioidentični hormoni (BiH) in ti so predmet v današnjih pogovorih in klepetih.
 

So to hormoni, ki prevladujejo v naši vsakdanji medicini?

Dandanes prevladujejo v naši medicini predvsem sintetični hormoni (SH), ne-bioidentični, največ se uporabljajo v endokrinologiji, ginekologiji in urologiji. Proizvajajo jih številne farmacevtske družbe, ker pač imajo patent za te ne-bioidentične hormone, nimajo pa patenta in ne recepture za proizvodnja bioidentičnih hormonov. Te velike farmacevtske družbe imajo tradicijo, veliko denarja, vendar po vseh dejstvih SH hormoni niso primerni za dolgotrajno terapijo.
 

Kakšna je razlika med »bioidentičnimi« (BiH) in »ne-bioidentičnimi« (SH) hormoni?

Pomembna razlika je v delovanju in varnosti oz. v stranskih učinkih. Bioidentični hormoni (BiH) imajo popolnoma enako zgradbo kot hormoni, ki se po naravni poti izločajo v človeškem telesu. Nasprotno pa je struktura modificiranih (ne-bioidentičnih) sintetiziranih hormonov (SH) drugačna in različna od tiste, ki jo imajo naravni hormoni. Večinoma so sintetično modificirani, na primer ethiniyestradiol, ki se uporablja v kontracepciji. To je sintetični derivat naravnega ženskega hormona estradiola. Med SH hormoni najdemo tudi naravne hormone živalskega izvora (npr.: konjugirani estrogeni iz urina breje kobile), ki se razlikujejo od humanega estradiola (človeškega izvora).

Estriol je najbolj zaželena (dobrohotna) oblika estrogena,
Estron (slaba oblika estrogena) je osnova sintetičnih estrogenov. 

V čem so do sedaj uradno uporabljani hormoni sporni, imajo kakšne stranske učinke?

Ne-bioidentični SH hormoni imajo drugačno zgradbo (strukturo) kot naravni hormoni humanega porekla (BiH oz. bioidentični hormoni).  Drugačna zgradba lahko povzroči napačno zvezo s hormonskim receptorjem kot je: prekomerna vezavo ali nestabilna ali nepopolna vezava hormona na receptor, kar posledično povzroči drugačne (»napačne«) učinke. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da človeška jetra niso namenjena za razgradnjo teh hormonov, zato razgradnja SH zmeraj poteka počasneje, kar pa na drugi strani povzroča njihovo kopičenje v telesu. V določenih, redkih, primerih, je ta upočasnjena razgradnja SH lahko tudi prednost – v primerjavi z BiH, ki se lahko razgradijo tudi prehitro. Vendarle, počasna in otežena razgradnja lahko povzroči veliko škode tako v jetrih zaradi čezmernega kopičenja hormonov kakor tudi na ostalih mestih, tkivih v telesu (karcinom dojk zaradi sintetičnih progestagenov).
Bio-identični hormoni so izvlečki rastlin ali spojeni hormoni, ki so v molekularni strukturi identični hormonom, ki jih proizvaja človeško telo. V naravi niso tako strukturirani, zato so kemični izvlečki iz jama ali soje, z inženiringom prirejeni za humano rabo.

Za boljšo ponazoritev so v spodnji tabeli navedeni neželeni efekti na srčno-žilni sistem, ki jih povzroči ethinyestradiol, najpogosteje uporabljan estrogen v kontracepciji:

Neželeni stranski učinki Etinyestradiola (kontracepcijsko sredstvo) na ožilje:
Zadebelitev notranje stene (intima) arterij in ven pri ljudeh in živalih;
Povišani lipidi: trigliceridi, holesterol zelo nizke gostote (VLDL);
Poviša se krvni pritisk, zlasti diastolične vrednosti (ta je pogost vzrok bolezni, pogosteje kot povišane sistolične vrednosti);
Poviša se viskoznost krvi, poveča riziko nastajanja krvnih strdkov kot posledica povečanje agregacije trombocitov in nižjih vrednosti anti-trombina III (snov v krvi, ki zavira koagulacijo).

Kje lahko naročimo bioidentične hormone? So dostopni v prosti prodaji ali na recept?

BiH lahko naročimo v specializiranih lekarnah, ki imajo natančno določene protokole za izdelavo BiH in jih lahko popolnoma individualno prilagodijo. Večina hormonov je v obliki krem ali lipidnih gelov, nekateri so v obliki tinktur ali tekočin, drugi v tabletah, dražejih in kapsulah ali v praških.
Dostopni so praviloma na recept, bel recept, saj naša ZZZS stroškov za te hormone ne vrače.
Potrebno je dodati, da je smiselno naročati in uporabljati BiH specializiranih lekarn, ki imajo izkušnje v pripravi in izdelavi BiH. Kadar se v izbrani lekarni obotavljajo v primeru naročila tipičnih BiH, je to znak, da niso vajeni in niso vešči v izdelavi in pripravi naročenega, morda ne bodo zmogli pripraviti najboljše oblike za posameznika.

Kako vem, kateri hormon mi manjka?

Osnova je posvet in pregled pri zdravniku, ki spremlja počutje in fizične znake posameznika. Pred predpisom je potrebno preveriti stanje in vrednosti  hormonov v krvi, v tujini jih merijo tudi v slini, metabolite hormonov pa tudi v urinu.

Najpogostejše težave, ki jih rešujete z BiH?

Najpogosteje prihajajo ženske v obdobju po 40tem letu starosti, ki opažajo na sebi spremembe: slabo počutje, nespečnost, nočno potenje, netoleranca do okolice, prepirljivost, umikanje v samoto, povešene prsi in spremenjene obline telesa, suha koža in sluznice, spremembe na nohtih in še veliko drugih – vse te spremembe so povezane z obdobjem pred, med ali po menopauzi in so zvečine povezane z nizkim progesteronom, deloma z »dobrim« estrogenom (z leti v telesu upada), znižanih vrednosti ščitničnih hormonov, povišanim kortizolom, z motnjami izločanja melatonina in še kaj.
Vse pogosteje se oglašajo tudi moški, ki uradno prihajajo zaradi debelosti ali težav s prostato, je pa andropauza velikokrat poglaviten razlog obiska teh moških v ambulanti. Andropauza je še zmeraj tabu tema, ki povzroča težave mnogim, a jih skrivajo ali prikrivajo ter zamaskirajo z boleznijo.
Vedno več je tudi otrok in mladostnikov, ki želijo zrasti, dekleta pa mučijo boleče in močne menstruacije, ki izrazito rušijo njihov ritem življenja.
V osnovi je pri vseh ljudeh, ki pridejo v ambulanto, v ospredju neravnovesje hormonov. Večinoma je zveza »hormonska nadomestna terapija« ali »hormonska substitucija« napačna, ko pogledamo običajne hormonske terapije. Hormonska nadomestna terapija pomeni nadomeščanje v telesu prisotnih, lastnih (endogenih ali notranjih) hormonov z zunanjimi (exogenimi ali od zunaj dodanimi) hormoni. Dober primer klasične hormonske nadomestne terapije (HNT) je kontracepcijska tabletka. Ta tabletka zavira nastanek notranjih spolnih hormonov v jajčnikih in jih nadomesti s sintetičnimi estrogeni in progesteronom, ki so drugačni od naravnih, telesu lastnih.
Naslednji primer HNT: če telo ne proizvaja lastnih hormonov, je bolnik podvržen hormonskemu zdravljenju s HNT. Veliko pomanjkanje hormonov v telesu se pojavi po popolni kirurški odstranitvi ali popolnem nedelovanju endokrinih žlez (žleze z notranjim izločanjem), kot je primer z jajčniki v menopauzi.
V praksi se pogosto uporablja beseda nadomeščanje, čeprav bi bilo bolj smiselno in pravilno uporabljati korigiranje ali popravljanje nivoja hormonov v krvi. Tudi besedica substitucija ni najbolj posrečena, v rabi so vse navedene, kar povzroča občasno zmedo.
________

Recept za kroglice sreče

Sestavine:

  • suhe fige
  • pomaranče
  • rozine
  • suhe marelice
  • zdrobljeni keksi
  • kokosova moka
  • naribana temna čokolada
  • zmleti orehi, lešniki in mandeljni.

Priprava: Suhe fige, marelice in rozine dan prej namočimo v pomarančnem soku, naslednji dan zmeljemo v mešalniku, dodamo zdrobljene polnovredne piškote, oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v kokosovi moki, zmletih orehih, zmletih lešnikih, naribani čokoladi in zmletih mandeljnih. Na krožniku morajo biti različne barve oziroma površine. Kroglice postavimo na krožnik in jih ponudimo okrašene z metinimi lističi.

________

 

Vir: TV SLO 1, oddaja Dobro jutro, datum: 17.6. 2015

 

Vir: TV SLO 1, oddaja Dobro jutro, datum: 31. 5. 2014

 

Vir: TV SLO 1, oddaja Dobro jutro, 13. 6. 2012

 

Vir: TV SLO 1, oddaja Dobro jutro, datum: 14. 12. 2011

 

Vir: TV SLO 1, oddaja Dobro jutro, datum: 9. 11. 2011

 

Vir: TV SLO 1, oddaja Dobro jutro, datum: 12. 10. 2011

 

________

Uvodoma priporočljive laboratorijske
preiskave hormonov in krvi

Uvodoma priporočljive laboratorijske
preiskave hormonov in krvi

________

 

Preberite tudi članke:

Hormoni: Kdaj, kje, za kaj? NEW
Njena zgodba / psihična zamegljenost NEW
Dodajmo kakovost življenju
Obetajoč naslednik rastnega hormona – sermorelin
Hormoni: Pogosta vprašanja o bioidentičnih hormonih
Kaj nam pove slina?
Kaj so hormoni?
Kdo je šef?
Kje najti srečo?
Naravni afrodizijak testosteron
Tudi moške pesti klimakterij ...
Anti-aging konferenca: Velikani osončili London