Akupresura in akupunktura proti prehladu in gripi

Pogosto zamenjujemo izraza gripa in prehlad. In pogosto z napačnim pristopom (grog, sladoled) seveda ne dosežemo želenega učinka.

Na vzhodu bolezni ne poimenujejo z definicijami in imeni. Kitajci bolezenske znake opišejo in v procesu zdravljenja zdravijo dejansko prisotne znake bolezeni. Prehlad in gripo poimenujejo z besedami »napad vetra, vlage in mraza«. Najbolj so se vzhodni filozofiji približali Angleži, ki uporabljajo besedno zvezo »to catch a cold« (staknil sem mraz, nahladil sem se) in Francozi z »en coup de froid« (nepričakovan mraz, sunek mraza). V teh dveh primerih se ljudsko poimenovanje lepo ujema s kitajsko filozofijo. Mraz, veter in vlaga so namreč v kitajski filozofiji podobni našemu pojmovanju virusnih obolenj, npr. gripe in prehlada. Imenujejo jih patogeni mraz, vlaga, veter. Telo se lahko teh patogenih dejavnikov ubrani z aktivacijo določenih točk na meridianih, ki jih ponazarjajo akupunkturne linije. Mehanizem delovanja in učinkovanja akupunkturnih točk je kar zapleten, težko ga je preprosto razložiti. Poenostavljeno bi rekli, da so na površini kože biološko aktivna območja, ki jih na sliki predstavljajo akupunkturne točke, te pa so povezane z organi v notranjosti telesa. S stimulacijo določenih akupunkturnih točk lahko uravnavamo ravnotežje v telesu in ga tudi ponovno vzpostavimo. Lahko tudi stimuliramo sistem biološke obrambe organizma, ki se zoperstavi napadalcem (virusom, drugim agensom).

Na ta način imamo možnost, da sploh ne zbolimo! Naše telo ima velike zaloge naravnih energij in se lahko upre, spoprime z marsikaterim virusom in tudi z drugimi napadalci našega organizma.  Ob tem je vredno poudariti, da so naše naravne zaščitne energije veliko močnejše in učinkovitejše od umetnih snovi (medikamentov). Vsak od nas jih lahko sam aktivira in uravnava s pomočjo akupresure ali poišče strokovnjaka za akupunkturo.

Najpomembnejše točke, ki jih stimuliramo ob prvih znakih prehlada (gripe)

Točka SJ 5 (Waiguan ali Zunanja vrata) leži na hrbtni strani roke, tri prste nad pregibom zapestja, v tkivu med kostema (podlaktnica in koželjnica). Stimulacija točke: preganja veter, čisti patogeno vročino, sprošča zunanjo napetost, odpira jang meridiane, lajša bolečine.

Točko na levi podlakti stimuliramo s kazalcem desne roke. Z jagodico desnega kazalca pritisnemo na točko do občutenja blage bolečine. Pritiskom masiramo krožno v smeri urinega kazalca 30 sekund. Enako ponovimo na desni podlakti.

 

Točka SI 12 (Bing Feng ali Veter imam v vajetih), ki leži na polovici linije med vratno hrbtenico in ramenom. Točka je pogosto boleča na pritisk. Stimulacija: regulira kri in Qi, Preganja kašelj in čisti sluz, ugodno vpliva na ramenski obroč.

Točko na levem ramenu pritisnemo s kazalcem desne roke in na desnem ramenu s kazalcem leve roke. Pritisnemo do občutenja bolečina. Z malimi krožnimi gibi masiramo 30 sekund. Pri točkah na vratu in hrbtu je dobrodošla pomoč partnerjev, otrok, prijateljev.
 

 


Točka LU 11 (Shao Shang ali Novi zvok metala oz.pljuč) leži tik ob spodnjem kotu nohta obeh palcev na zunanji strani. Stimulacija: vzdržuje zavest in prisebnost, odganja vročino in lajša bolečine v grlu, ščiti površino telesa.

Točko na levici stimuliramo z nohtom palca desne roke do občutenja blage bolečine. Pritisk naj traja 30 sekund. Enako ponovimo na desni strani z levim palcem

Točka LI 4 (He Gu ali Velika vrata, dolina) leži na vrhu izbokline – kožne gube, ki nastane, kadar stisnemo palec in kazalec na roki. Stimulacija: preganja veter in čisti vročino, dobro deluje na grlo in zobe, razprši napetost in zdravi diarejo, regulira energijo debelega črevesa.

Točko na levi strani stimuliramo s kazalcem desnice in obratno. Pritisk kazalca naj bo močan, do občutenja bolečine. Masiramo z majhnimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca 30 sekund.

 

 


Točka LI 11 (Qu Chi ali Zavito jezero) je locirana na zunanjem koncu komolčne gube, ki nastane ob upogibanju podlakti. Stimulacija: čisti vročino in hladi kri, čisti vlago, preganja veter, blaži zbadajoče bolečine, regulira Qi in kri, z aktivacijo kolateral lajša bolezenske znake.

Točko na levi strani stimuliramo s kazalcem desnice in obratno. Pritisk kazalca naj bo močan, do občutenja bolečine. Masiramo z majhnimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca 30 sekund.
 

Točka LI 20 (Ying Xiang ali Stičišče dobrih vonjav) leži tik ob nosnicah, v brazdi nosnih kril. Stimulacija čisti pljuča in preganja vročino iz njih, odpira nosne poti, preganja veter in patogeno vročino.

Točko stimuliramo s konicami obeh kazalcev. Pritisk naj bo usmerjen diagonalno v smeri nosnih votlin oz. proti centru glave, vztrajamo 30 sekund.
 

 

 

Točki SI 19 (Ting Gong ali Palača sluha) in SJ 21 (Er Men ali Ušesne dveri), ki ležita blizu skupaj pred ušesom. Obe točki najdemo v in ob vdolbini, ki se oblikuje pred ušesom ob odprtih ustih. S stimulacijo SI 19 aktiviramo meridian tankega črevesa in uravnamo Qi (življenjska energija), olajšamo bolečine v grlu in preženemo nabrekanje. SJ 21 prežene veter in aktivira meridian trojnega grelca, neguje uho.

Točki ležita zelo blizu, zato jih lahko stimuliramo sočasno. Pritiskamo z vrhom kazalcev obeh rok sočasno, blago krožno masiramo do občutenja bolečine (30 sekund).
 

Točka BL 2 (Cuan Zhu ali Preganjen bambusov list) je v vdolbini na notranjem robu obrvi, vzporedna nosnemu krilu. Stimulacija: preganja veter in čisti vročino, izboljša vid, čisti misli in lajša bolečine.

Točki na levi in desni strani stimuliramo sočasno s pritiskom kazalcev – do občutenja bolečine, vztrajamo 30 sekund. Poskusimo tudi krožno masirati.

Točka BL 10  (Tian Zhu ali Nebesna opora) leži na vratu, med prvim vretencem in zatiljem v jamici ob narastišču mišice trapezius (cca. 1,3 cm od srednje vertikalne  linije). Stimulacija: preganja veter, čisti glavo in oči, bistri um, lajša bolečine z vplivom na mišice in kosti.

Točki v zatilju pritisnemo sočasno in stimuliramo z jagodicami kazalcev obeh rok. Pritisnemo do občutenja bolečina. Z malimi krožnimi gibi masiramo 30 sekund. Pri točkah na vratu in hrbtu je dobrodošla pomoč partnerjev, otrok, prijateljev.
 

 

Točka BL 11 ( Da Zhu ali Velikansko vretence) leži cca.1,5 cm od srednje vertikalne linije (1,5 cm od trnastega odrastka prvega prsnega vretenca) v nivoju prvega prsnega vretenca. Stimulacija preganja veter, čisti vročino, stimulira energijo pljuč in preganja kašelj. Ugodno vpliva na kosti in mišice.

Točko na levi strani pritisnemo s kazalcem desne roke in na desnem ramenu s kazalcem leve roke. Pritisnemo do občutenja bolečina. Z malimi krožnimi gibi masiramo 30 sekund. Pri točkah na vratu in hrbtu je dobrodošla pomoč partnerjev, otrok, prijateljev.

 

Deli