Akupunktura v domačem okolju

Ljudje vrsto let iščemo načine samozdravljenja, svojo pozornost pa v zadnjem času vse bolj posvečamo naravnim metodam in načinom, med katerimi so zelo privlačne vse, predvsem kitajskega porekla.

 

Vzhodna medicina ima celovit pristop do človeka, ki ga zdravi tako z akupunkturo, akupresuro, moksibustijo, zdravim načinom hranjenja, fitoterapijo, telesnimi vajami za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Zelo pomembno je, da si morajo ljudje – bolniki tudi sami pomagati in se aktivno vključevati v proces zdravljenja. Prav zato so razvili določene tehnike in pripomočke, s katerimi lahko vsak v svojem domačem okolju naredi nekaj zase in pripomore k izboljšanju svojega zdravja.

Zelo privlačna, a tudi malce strah zbujajoča je akupunktura, ki ima še zmeraj precej mističen prizvok. Akupunktura je vbadanje tankih kovinskih igel v kožo na določenih točkah, ki jih imenujemo akupunkturne točke. Akupunkturne točke lahko dražimo (stimuliramo ali umirjamo) na različne načine: pri klasični akupunkturi z vbadanjem iglic, pri akupresuri s pritiskanjem, pri Tui-Na (Au Mou) masaži z različnimi masažnimi tehnikami, pri moksibustiji grejemo, pri elektroakupunkturi uporabljamo pomoč električnega toka, lahko uporabimo tudi laser kot vir stimulusa, pri magneto-akupunkturi pa polagamo magnetke na določene akupunkturne točke. Vsem tem tehnikam so skupne točke, ki jih je potrebno prebuditi ali umirjati ali pa uravnovesiti.

Akupunktura je starokitajski način zdravljenja s pomočjo iglic, ki se zabadajo v določene točke na koži.
VIr: Uporabna kitajska akupunktura, Sun Xue Quan

Za domačo uporabo so Kitajci v zadnjih letih razvili različne uporabne pripomočke, ki v svojem delovanju združujejo dve ali več tehnik – tako lahko z enim samim aparatkom učinkujemo na telo na več načinov. Eden izmed takih pripomočkov je akupunkturno penkalo, ki uporablja tehniko pritiska in električni tok za terapijo posameznih akupunkturnih točk (za terapijo določenih bolezenskih znakov). Večina teh akupunkturnih penkal ima tudi funkcijo detekcije točk, kar zagotavlja precejšnjo varnost in natančnost pri določanju akupunkturnih točk na telesu.

Znanstveni inštitut v Šanghaju je objavil tudi pet zlatih pravil za izvajanje akupunkture in njej sorodnih tehnik. Vsebujejo osnovno poznavanje, potrebno za izvajanje akupunkture, ki jo lahko izvajamo na samem sebi ali na drugi osebi:

1. pravilo: prostor, v katerem se izvaja akupunktura, mora biti primerno ogret, tako da so zraku izpostavljeni (odkriti) deli telesa primerno prekrvljeni, topli in se ne »krčijo« zaradi mraza;

2. pravilo: dlani in prsti, s katerimi se akupunktura izvaja, morajo biti brezhibno čisti in dezinficirani (uporaba medicinskih rokavic je zaželena). Nohti naj bodo skrbno očiščeni, ravno pristriženi, da ne poškodujejo kože na telesu.

3. pravilo: roki naj bosta primerno ogreti in topli, saj je dotik tako prijetnejši, na koži ne izzovemo reakcije na mraz. To dosežemo z drgnjenjem dlani ene ob drugo.

4. pravilo: med izvajanjem akupunkture je potrebna dobra koncentracija in natančnost osebe, ki jo izvaja, zato naj bo prostor primerno izoliran od zunanjih glasov, v prostoru se lahko izvaja prijetna glasba.

5. pravilo: akupunktura se ne sme izvajati ob določenih pogojih in stanjih:

  • takoj po obroku,
  • v primeru vročinskih stanj (posebej ne, kadar temperatura telesa višja od 38 st.C),
  • pri nalezljivih boleznih (infekcije, okužbe, vnetja),
  • pri vnetnih in kužnih kožnih obolenjih,
  • pri akutnih zagonih revmatičnih in revmi podobnih boleznih (akutno vnetje sklepa),
  • ob in v predelu odprtih ran.

Večina akupunkturnih priročnikov za domačo uporabo je opremljena z navodili, pri katerih boleznih se lahko določen pripomoček uporablja. Večina je opremljena tudi s skicami, ki natančno opredeljujejo lego akupunkturnih točk, akupunkturno penkalo pa z detektorjem (električni merilnik za akupunkturne točke) pripomore k natančni lokaciji točke na telesu. Predel kože pod akupunkturno točko ima manjšo električno prevodnost kot ostali predeli v okolici točke.

Priporočljivo pa je, da se tekst z opisom lege posamezne akupunkturne točke vedno natančno prebere. V glavnem so te točke v majhni vdolbinici na koži, ki jo pogosto lažje opazimo, če točko od strani pogledamo proti svetlobi. Kitajci z namenom lažje opredelitve lege točke uporabljajo mersko enoto »cun«. En cun je opredeljen kot razdalja med pregibom prvega in drugega členka sredinca. To razdaljo vnesemo na šestilo in odčitamo oddaljenost akupunkturne točke (npr.od prečne gube v zapestju ali od spodnjega roba pogačice). Pogosto so akupunkturne točke tudi občutljive na pritisk. Ob akupunkturnih točkah obstajajo še »boleče točke« (Ah Shi točke), ki so v bližini obolelega mesta ali organa. Tudi »Ah Shi« točke vedno zdravimo.

Nekatere akupunkturne točke so lahko zelo oddaljene od obolelega organa ali dela telesa, boleče točke (Ah Shi) pa so pogosto tik ob tem predelu. Na primer: močan glavobol lahko omilimo s terapijo akupunkturnih točk glave in tudi terapijo bolečih točk (Ah Shi) na glavi, lahko pa ga omilimo tudi s pritiskom na zelo oddaljeno točko na nogi. Sinusitis lahko omilimo s terapijo akupunkturnih točk tik ob nosnicah, velikokrat pa se poslužimo tudi točke na hrbtu. Občasno lahko uporabimo različne tehnike terapije (akupresura in akupunktura). Pogosto moramo uporabiti več točk za terapijo iste težave, med katerimi so nekatere bolj pomembne (in močnejše). V teh močnih točkah se energiji Yina in Yanga izmenjujeta in menjata polariteto. Te točke so predvsem na podlakteh – od komolca navzdol, golenih – od kolena navzdol, na obrazu, na trebuhu in na ušesih.

Tudi na hrbtu so številne pomembne točke, vendar so nam za samoterapijo nedostopne. Tam potrebujemo pomoč druge osebe.

Za hujšanje

V klasični akupunkturi izbiramo točke, ki vplivajo na center za lakoto v velikih možganih, ki pomirjajo želodec in spremenijo okus hrane. Ob tem stimuliramo še točke za pomirjanje in boljše spanje. Večina teh točk je na ušesu. Telesne točke so pomožne, vendar njihova redna stimulacija lahko pripomore k hujšanju.

Akupunktura pomirja apetit, vendar brez diete ne gre! Prepovedane so v glavnem vse jedi iz bele moke (kruh, testenine), škrobne jedi (krompir in sadje z veliko škroba), mesne maščobe in mastno meso.

REN 10 leži 2 cuna nad popkom

REN 12 leži na sredini razdalje med popkom in spodnjim robom prsnice.

REN 15leži v petem medrebrnem prostoru pod prsno bradavico.

HT 7 leži na dlančni strani zapestja (mezinčevi strani) tik na notranji zapestni gubi.

SP 15 leži 4 cune bočno od popka (na stran).

LR 14 leži na sprednjem spodnjem robu ramenske mišice.

PC 6 leži na notranji strani podlakti, v srednji liniji, 2 cuna nad notranjo zapestno gubo.

Extra točka, ki leži tik pred ušesnih vhodom. Direktno vpliva na center za lakoto.

Kajenje

Prav tako kot pri hujšanju v klasični akupunkturi izbiramo točke, ki vplivajo na center za odvisnosti v velikih možganih. Ob tem stimuliramo še točke za pomirjanje, proti agresiji in nervozi ter za boljše spanje. Večina teh točk je na ušesu. Telesne točke so pomožne, vendar njihova redna stimulacija prav tako lahko pripomore k odvajanju.

Odvajanje od kajenja s pomočjo klasične akupunkture je po zadnjih podatkih uspešno v 70ih odstotkih! Predpogoj za uspeh je, da takoj prekinemo s kajenjem. Prednost iglic pred ostalimi vrstami terapije je natančnost in globina zbadanja iglic, kar je predvsem na ušesnem področju zelo pomembno.

REN 22 leži 1 cun nad grlom oz.tik nad zgornjim robom prsnice.

LU 7 leži 1,5 cuna nad zunanjim (palčeva stran) delom notranje zapestne gube – tam, kjer se tipa na zapestju pulz arterije radialis.

KI 6 leži 1 cun pod notranjim gležnjem.

ST 36 leži pod zunanjim spodnjim robom pogačice (koleno), 3 cune navzdol.

LI 4 leži na vrhu izbokline – kožne gube, ki nastane, kadar stisnemo palec in kazalec na roki.

REN 17 leži na sredini med obema prsnima bradavicama, v višini četrtega medrebrnega prostora.

Utrujenost, zaspanost in pomanjkanje telesne zmogljivosti

V prvi vrsti pomagata počitek in spanje, dejansko pa odprava vzroka, dejavnika , ki ta stanja poglablja.

S simptomatsko terapijo akupunkturnih točk lahko simptome ublažimo, a vzroka ne odpravimo!

ST 36 leži pod zunanjim spodnjim robom pogačice (koleno), 3 cune navzdol.

KI 6 leži 1 cun pod notranjim gležnjem.

BL 17 leži na sredini med obema prsnima bradavicama, v višini četrtega medrebrnega prostora.

REN 12 leži na sredini razdalje med popkom in spodnjim robom prsnice.

SP 10 leži 2 cuna nad zgornjim notranjim robom pogačice (koleno), na notranji strani stegna.

LI 4 leži na vrhu izbokline – kožne gube, ki nastane, kadar stisnemo palec in kazalec na roki.

Deli