2 objav / 0 new
Zadnja objava
uživanje lanenega olja
Pozdravljeni, imam vprašanje glede uživanja lanenega olja. Na internetu sem prebrala, da je treba laneno olje uživati s proteini, ki vsebujejo žveplo, drugače se razvije nasprotni učinek s čimer škodujemo telesu. Zanima me vaše mnenje oz. ali se ga lahko uživa tudi samostojno? Kako je v tem primeru s koristnostjo?. Hvala za odgovor. Alenka
Ivica Flis Smaka's picture
Pozdravljeni, načeloma so aminokisline, ki vsebujejo žveplo esencielne, ker jih telo težko sintetizira samo ali pa jih sploh ne more (metionin in homocistein). Uporabljajo se lahko na različne načine, zlasti pa so telesu dobrodejne, saj je žveplo pomembno za številna tkiva in reakcije. resnih člankov, ki bi trdno povezaovali uživanje lanenega olja z uživanjem teh dveh aminokislin nisem našla, vsekakor pa ne bo odveč, če povem, da večina kakovostnih beljakovin (meso, ribe) vsebuje žveplo ali vsaj eno od z žveplom obogatenih aminokislin. Žvepla je veliko v jajcih, svinjini, leči, rdečem fižolu in v grahu. Več o mineralih in njihovi vlogi ter o tem,katera živila jih vsebujejo, najdete na http://marija-merljak.si/zajtrk-najpomembnejsi-obrok-dneva.html. Lep pozdrav, Ivica Flis Smaka

Dodaj nov komentar