O infra rdečem sevanju

Infra rdeča terapija je pravzaprav infra rdeče sevanje (IR), ki ga ljudje koristno uporabljamo že iz pradavnine. Na Kitajskem zdravilne učinke tega sevanja koristijo že več kot 3000 let. Indijski Jogiji so tak način ogrevanja telesa prav tako uporabljali v zdravilne namene.

 

Eden prvih zdravnikov, ki se je v Evropi navdušil nad zdravilno močjo IR sevanja (sončnih žarkov) je bil naravni zdravnik dr. med. Heinrich Lahmann (1860-1905). Leta 1898 je objavil svoje izkušnje v spisu »O zračni kopeli« (»Über das Luftbad«).
V istem letu pa se je pojavila v javnosti tudi prva dizertacija nekega nemškega zdravnika na to temo. Naslov je bil: »Raziskava o vplivu pomanjkanja svetlobe na spremembo krvi živalskih organizmov«.(»Über den Einfluβ des Lichts auf den tierischen Organismus nebst Untersuchungen über Veränderungen des Blutes bei Lichtabschluβ«). Ta avtor je bil Franz Schönenberger, ki je bil v 20-ih letih 20. stoletja član katedre za naravno zdravljenje na berlinski univerzi. V tem času (na prelomu iz 19. v 20. stoletje), je bilo ukvarjanje z zdravilnimi metodami zdravljenja s pomočjo sončnih žarkov zelo škodljivo in nezaželeno.
Ni bilo redko, da je te postopke spremljala porogljiva izjava: »Le kokoši se kopajo na soncu«, ki ji je bil Schönenberger nemalokrat podvržen s strani drugih kolegov. Vendar se je le-to prepričanje v naslednjih letih spremenilo, kot lahko vidimo iz naslednje izjave zdravnika v strokovni reviji iz leta 1908: »Če bi nam zdravnikom kdo pred desetimi leti nasprotoval z resno trditvijo, da se lahko neka bolezen pozdravi s pomočjo zdravljenja s sončno svetlobo, bi ga označili za fantazerja najhujše vrste ali pa ga sploh nebi več upoštevali.«

Pri nas je bil eden prvih tovrstnih zdravilcev švicarski zdravnik Arnold Rikli, ki se je preselil na Bled. Tam je še dočakal pozno priznanje zdravilnih postopkov zdravljenja s pomočjo sončne svetlobe, ki jih je razvil.
Leta 1903 je Arnold v starosti 81 let izjavil: »Kot hraber vojak sem se leta in leta boril za naše visoke stvari, pretrpel veliko ugovarjanj, krivic, prav tako preganjanj, po eni strani sem bil imenovan kot stvarnik zdravljenja s pomočjo sončne svetlobe, po drugi strani pa doživel tudi marsikatero priznanje in toplo hvaležnost. Umrl bom z zadoščenjem, da moje delo ni bilo brez razloga«.

Sonce je glavni vir IR žarkov, ki pa so za naše oko nevidni. Šele, ko moč sončnih žarkov doseže določeno raven, jih zaznamo kot toploto (termoreceptorji v koži). To so toplotni žarki s fototermičnim delovanjem. IR sevanje je vrsta energije, ki s konverzijo ogreva snovi. To pomeni, da ogreva neposredno, ne da bi ogrevalo zrak, ki je vmes. IR sevanje sodi v elektromagnetni spekter svetlobne energije. IR žarki so oblika svetlobne energije, katere elektromagnetni valovi se nahajajo v barvnem spektru med rdečo barvo vidne svetlobe in tako imenovanimi Herzovimi valovi (valovna dolžina med 760 nm in 1mm). Sam elektromagnetni spekter je glede na dolžino valov razdeljen na tri dele in se nahaja pod (ali ˝infra˝) rdečo svetlobo kot najbližjim energijskim spektrom. Ta svetlobni spekter človeškim očem ni viden, lahko pa ga posnamemo s posebnimi kamerami, ki infrardečo svetlobo pretvorijo v nam vidne barve. Človek infrardečo svetlobo zaznava kot toploto.

V trenutku, ko sonce zakrije oblak, se temperatura zraka bistveno ne spremeni, a vseeno občutimo padec temperature, saj oblak prepreči, da bi infrardeča svetloba prišla do nas. Tudi človeško telo oddaja energijo v tem spektru. To je sevanje v razponu 3 - 50 mikronov, največ pa okoli 9,4 mikrona.

V infrardeči savni grelci oddajajo infrardečo energijo v razponu 8-14 mikronov, kar pomeni, da je efekt enak, kot pri ogrevanju telesa na soncu ali pri izgorevanju energije v človeškem tkivu. IR žarke delimo glede na valovno dolžino na dolge (1500 – 12000 nm) in kratke (760 – 1500 nm) IR žarke.
Kratke IR žarke sevajo vsa svetlobna telesa. Za profesionalno rabo so na voljo svetlobni viri s 150 do 1500 W, katerih spirale so iz volframa. Volfram omogoča visoko temperaturo pregrevanja (2600 st.C), kar imenujemo tudi »belo razžarjanje«. Kratki IR žarki prodirajo v kožo do globine 5 do 10 mm - odvisno od valovne dolžine. Prodornost IR žarkov v kožo je približno enaka ne glede na to ali uporabimo vir s 150 ali 1500 W – močnejši se uporabljajo za obsevanje večjih površin kože.
Dolge IR žarke sevajo segreta telesa (temna telesa). Temperatura teh žarkov je nižja od izhodiščne temperature sevanja. Njihova prodornost v kožo je manjša od kratkih IR valov in znaša cca. 2 mm, v resnici pa se večina teh žarkov absorbira že v globini 0,5 mm. Intenziteta IR žarkov, ki jih dobimo iz zagretih teles je mala, zato telesa ne moremo obsevati iz razdalje, temveč je veliko bolje uporabiti segrevanje z neposrednim stikom telesa.

V fizikalni terapiji uporabljamo naslednje profesionalne izvore IR žarkov: IR žarnice, grelce in svetlobni stolpi. V fiziologiji imajo IR žarki poseben pomen. V prvi vrsti delujejo na našo kožo, kjer jih celice absorbirajo. Svetlobna energija IR žarkov lahko poveča kinetično energijo molekul, s čimer povzroči nastajanje, kopičenje toplote in dvig temperature. Delovanje IR žarkov je tako direktna posledica fizične termoregulacije, ki jo omogoča kopičenje toplote (absorbcija) v koži. Spremembe so lokalne in splošne, med katerimi lokalne prevladujejo.

Lokalne spremembe se pojavijo med delovanjem IR žarkov na telo, v obliki eritema na koži. Eritem nastane takoj, še med obsevanjem, brez vmesnega intervala, ki je sicer prisoten ob drugih oblikah sevanja. Eritem ni strogo omejen na obsevano površino, pojavi se v obliki rdečkastih prog ali madežev, je mrežast. Eritem kože je posledica vazodilatacije arteriol in kapilar, kar imenujemo aktivna hiperemija. Vazodilatacija služi za odvajanje toplote iz mesta obsevanja (lokalno gašenje požara – blood cooling effect). Hitrejši priliv arterijske krvi ob povečani saturaciji (nasičenosti) venske krvi s kisikom zagotavlja boljšo prehrano lokalnega tkiva. Pospešena cirkulacija zagotovi hitro odvajanje venske krvi ob dobrem izkoristku hrane iz arterijske krvi. To povzroči zmanjšanje edema, posebej ob uporabi manjših doz sevanja. Uporaba močnih doz privede do draženja kože, ki ga lahko spremlja tudi zmanjšanje bolečin. Ob lokalnem delovanju se pod vplivom toplote, pojavljajo tudi oddaljene spremembe in spremembe na nasprotni strani telesa, pa tudi segmentalne spremembe na obolelih notranjih organih, kar poteka po t.i. Hedovih conah (kutanovisceralni efekt). Po več-kratnem zaporednem izpostavljanju kože IR žarkom, se lahko pojavi pigmentacija, ki ni homogena in je mrežastega videza (enako kot eritem).

Splošne spremembe so posledica splošnega segrevanja telesa, ki se pojavi zaradi delovanja toplote na večjo površino kože. Sestavljeno je iz reakcij termoregulacije, ki želi osvoboditi telo odvečne toplote. V pogojih hipertermije so spremembe močneje izražene in so prisotne v obliki znojenja, pospešenega pulza, pospešenega dihanja, znižanem krvnem pritisku, kar vse lahko spremlja precejšnja izguba tekočine in soli. Ob upoštevanju lokalnih in splošnih reakcij telesa na IR obsevanje marsikdo zmotno trdi, da žarki prodirajo globoko v telo. Med ugodne splošne učinke IR sevanja štejemo tudi naslednje:

 1. učinki na gibalni sistem (artritis in travmatični artritis, mišični krči - odpravljeni ali zmanjšani, bursitis, bolečine v ramenih - odpravljene ali zmanjšane »bolečine v mišicah po napornih vadbah«, frakture - lajšanje bolečin, nadaljevanje zdravljenja poškodb, nevralgije zaradi izbočene medvretenčne ploščice, otrdelost ramen – odpravljena). V praksi se IR obsevanje uporablja tudi za zdravljenje zvinov, izpahov, poškodb mišic, artritisa, bursitisa, perifernih vaskularnih bolezni, bolečin v mišicah itd.
 2. učinki na rodila in sečila: Blaži simptome menopavze.
 3. učinki na prekrvitev tkiv (mišični krči, mišične bolečine, menstrualni krči, sladkorna bolezen, krčne žile, bolečine v hrbtu in sklepih, po operativni edemi, bolezen koronarne arterije, arterioskleroza in hipertenzija itd. )
 4. ugodni učinki IR žarkov na kožo (koprivnica, zamašene pore, preprečevanje brazgotin po opeklinah in lajšanje bolečin, akne, telesni vonj, ekcemi in psoriaza, sončne opekline, prhljaj, celulit).
 5. ušesa, nos, grlo (lajša in pomaga zdraviti vnetje in infekcije srednjega ušesa, lajša bolečine v grlu, umiri tudi težje primere tinitusa - po desetih savnanjih, umiri krvavenje iz nosu).

Dokazali so tudi, da IR sevanje v obliki savne upočasnjuje in zmanjšuje nekatere efekte staranja kot so:

 • hladne roke in noge,
 • visok krvni pritisk (primer sladkornega bolnika, katerega sistolični pritisk se je zmanjšal s 180 na 125, poleg tega pa je izgubil tudi del telesne teže),
 • revmatični artritis (pri kliničnih raziskavah so rešili 7 od 7 primerov), 
 • radiacijske bolezni (olajšanje in zmanjšanje simptomov),
 • bolečine pri rakastih obolenjih (IR savna naj bi lajšala bolečine, ki ta obolenja spremljajo),
 • benigna hipertrofija prostate (zmanjšana),
 • rana na dvanajsterniku (ozdravljena)
 • bolečine, ki ovirajo spanje (izginile),
 • bolečina osteoporične frakure (po vsakem IR sevanju so bolečine izginile vsaj za tri dni),
 • hemoroidi (zmanjšani),
 • cistitis (ozdravljen),
 • gastritis (ublažen),
 • hepatitis (ozdravljen)
 • astma, bronhitis (olajšana),
 • po operativna adhezija (reducirana),
 • krčne žile (poveča učinke zdravljenja),
 • keloidi (zmehčani in v nekaterih primerih celo ozdravljeni)

Ob naštetem pa IR obsevanje pomaga vzpostaviti ponovno ravnotežje v telesu pri glavobolih, izčrpanosti, nizkem ali visokem pritisku, motnjah spomina, impotenci, neješčnosti, zaprtju, astmi, bronhitisu itd. Oblika obsevanja z IR žarki je zelo enostavna in ne zahteva posebnih mer previdnosti, kakor pri drugih oblikah obsevanja. Trajanje obsevanja in oddaljenost izvora od površine kože se prilagaja subjektivno, glede na počutje obsevanca (bolnika). Povprečno obsevanje traja 15 do 30 minut.

Kontraindikacije za uporabo IR obsevanja so podobne kot pri ostalih oblikah termoterapije:

 1. akutna vročinske stanja,
 2. akutna vnetja kože, ostalih mehkih tkiv in sklepov,
 3. nagnjenost h krvavitvam,
 4. sum na maligni proces,
 5. tuberkulozna obolenja,
 6. okluzivna arterijska obolenja,
 7. anestezija na koži – na termične dražljaje na mestu obsevanja,
 8. težka srčna obolenja s pojavom zastojev (pri obsevanju večjih površin).

Nosečim ženskam odsvetujemo IR obsevanje v vseh oblikah (tudi savno), zanje ta terapija ni primerna, kljub temu, da ni škodljiva.

Deli